BeeIN — prvi slovenski operater za digitalizacijo industrij, pridobil frekvence, namenjene komunikaciji med napravami

13. 08. 2021 | Novica

BeeIN, prvi slovenski digitalni operater za digitalizacijo industrij, je na javni dražbi Agencije za komunikacijska omrežja in storitve v Republiki Sloveniji (AKOS) pridobil licenco za radijske frekvence za zagotavljanje poslovno-kritičnih komunikacij med napravami (M2M) prek namenskih omrežij v 700 MHz radiofrekvenčnem pasu. Odločba Agencije bo postala pravnomočna po izteku pritožbenega roka.

»Po večmesečnih skrbnih pripravah smo uspeli pridobiti licenco. Ta predstavlja temelj  za začetek intenzivnega sodelovanja s kupci in partnerji. Vse z namenom pospešiti digitalizacijo slovenske industrije, predvsem področij energetike, logistike in pametnih tovarn,« je po uspešni javni dražbi povedal direktor podjetja BeeIN, Damir Opsenica.

Slovenija je na področju sodobnih komunikacij zelo napredna država, s prisotnostjo številnih telekomunikacijskih operaterjev, sistemskih integratorjev, kot je S&T, pa tudi ponudnikov tehnologije za digitalizacijo industrij in družbe, kot je  podjetje Iskratel.

Prihod omrežja pete generacije (5G) ponuja priložnost za temeljito preoblikovanje slovenske (tele)komunikacijske krajine. Prav to prinaša potrebo po operaterju, ki na eni strani pozna zakonitosti informacijsko-komunikacijskih (IKT) tehnologij ter hkrati izziv in potrebe vertikalnih industrij na njihovi poti digitalizacije.

»Deležniki slovenske kritične infrastrukture zelo dobro razumejo potrebe poslovno-kritične povezljivosti na svojih  področjih. V preteklosti so bili primorani k izgradnji in upravljanju lastnih zasebnih telekomunikacijskih omrežij,  odslej pa imajo možnost optimizirati svoje delovanje z različnimi storitvami podjetja BeeIN. Po izraženem začetnem interesu s pismi o nameri bomo zdaj lahko sodelovanje konkretizirali z jasnimi kratkoročnimi, srednjeročnimi in dolgoročnimi projekti,« je nadaljnje korake pojasnil Kristijan Melinc, direktor prodaje v podjetju BeeIN.

BeeIN — prvi slovenski operater za digitalizacijo industrij, pridobil frekvence, namenjene komunikaciji med napravami