Revolucionarni razvoj omrežja 5G za hrvaško gospodarstvo

24. 09. 2021 | Novica
Javna dražba za spekter omrežja 5G na Hrvaškem, ki jo je izvedel HAKOM, se je pred kratkim uspešno zaključila. Ob tej priložnosti je Poslovna TV pripravila video podkast, v katerem je povabila BeeIN in HAKOM k razpravi o povezavi omrežij 5G z industrijo 4.0 in "pametno industrijo". V tem intervjuju s strani družbe BeeIN Damir Opsenica, generalni direktor, in Josip Dulj, tehnološki direktor, govorita o izzivih digitalizacije, primerjata hrvaški in slovenski trg ter tržne izzive in razkrivata nadaljnje načrte.

Majda Mikulandra: BeeIN je prvi slovenski operater, ki se posveča digitalizaciji industrije, kaj to pomeni? Na katere ovire ste na teh trgih do sedaj naleteli?

Damir Opsenica: Največja razlika med BeeIN-om kot digitalnim mobilnim operaterjem in drugimi nacionalnimi operaterji je pozicioniranje podjetja kot operaterja za digitalizacijo industrije. BeeIN se osredotoča na področje elektroenergetske industrije, logistike in pametnih tovarn. To so modeli, ki smo jih v Sloveniji pozicionirali v začetku leta. Analizirali in osredotočili smo se na trge, na katerih bi digitalizacija 5G največ prispevala. Posebni izzivi, s katerimi se soočamo, so predvsem prilagajanje spremembam. Pogosto imamo težave z regulacijo, kar lahko vpliva na hitrost procesa digitalizacije. Slovenija kot tudi Hrvaška se soočata s pomanjkanjem kadra na področju IKT tehnologije, kar predstavlja izziv za izobraževalni sistem.

Majda Mikulandra: Kako izkoristiti potencial telekomunikacijskih sistemov pete generacije (5G) v našem regionalnem digitalnem gospodarstvu in industriji, je to izziv v tem desetletju? Kje vidite prostor za izboljšave?

Josip Dulj: Vsaka nova tehnologija na trgu prinaša določene izzive. Pojavi se strah pred novim, strah pred spremembami, po drugi strani pa se pogosto zgodi, da lahko ta tehnologija postane del rešitev, s katerimi se soočamo v današnjem času. 5G se uporablja v industrijah, ki imajo posebne zahteve. Na primer, če imate veliko mobilnih naprav v industriji, vam 5G lahko pomaga pri povezovanju le-teh. Ostaja vprašanje, kako premagati začetni strah pred novimi tehnologijami. Da se ga bomo rešili, potrebujemo ustrezno izobražen kader in strokovnjake na teh področjih, ki bodo skrbeli, da bodo ljudje dobili prave informacije o učinkovitosti tehnologije 5G. V prvi vrsti je potrebno poiskati niše, kjer je mogoče uporabiti to tehnologijo in kjer lahko pokažete njene prednosti ter dosežete prve pozitivne rezultate, s tem pa izgine strah pred spremembami. Ko podjetja prepoznajo prednosti 5G tehnologije, jo lahko uporabijo pri poslovnih procesih, kar pa neizogibno vodi do povečanih poslovnih rezultatov. Na uporabo 5G ne bi smeli gledati kot na gigabitno hitrostno povezljivost 5G, temveč kot na platformo, na kateri je mogoče implementirati digitalno rešitev.

Majda Mikulandra: Kako implementiramo 5G v industriji, ko še vedno razpravljamo o tem, kakšno industrijo pravzaprav imamo?

Josip Dulj: Ne glede na to, katero industrijo uporabljamo, se znotraj poslovnih procesov lahko pojavijo težave, kar je mogoče rešiti z uporabo novih tehnologij. Zato se iščejo rešitve na trgu. Učinkovitost je močno povezana z digitalizacijo, zato morajo vodstva proizvodnih podjetij kot tudi državni organi spremljati, da bo uporaba novih tehnologij čim bolj učinkovita.

Majda Mikulandra: Na javni dražbi HAKOM-a ste prejeli regionalno dovoljenje za delovanje radijskih frekvenc za zagotavljanje 5G komunikacije. Zakaj ste se odločili za vlaganje v Ličko-senjsko in Požeško-slavonsko okrožje?

Damir Opsenica: Omenjeni območji sta trenutno najmanj razviti in potrebujeta največ časa za industrializacijo z digitalizacijo, kar nam daje dober položaj in priložnost pri vzpostavljanju nove tehnologije. Realno je, da prikažemo uporabo nove tehnologije v roku enega do treh let. V našem interesu je tudi nadaljevanje sodelovanja s HAKOM-om. Da pa bomo lahko razširili svoje poslovanje znotraj Hrvaške, bomo v naslednjem letu izvedli tržno testiranje in na podlagi tega nastopili na frekvenčnih dražbah. Na vsak trg, na katerega vstopamo, vstopamo povsem odprto, tudi na Hrvaškem. Zanima nas povezovanje z lokalnimi podjetji, ki imajo besedo na tem območju in da naredimo produkt svetovnega pomena.

Majda Mikulandra: Ali in kako 5G spremeni regionalno telekomunikacijsko pokrajino. Imate kakšne dobre svetovne primere?

Josip Dulj in Damir Opsenica: Digitalizacija dejansko ustvarja delovna mesta, kajti primeri kažejo, da ko se uveljavi nova tehnologija in avtomatizirajo procesi, se poveča proizvodnja, za kar potrebujemo usposobljen kader. Tako na pozitiven način spreminjamo družbo, po drugi strani pa se pri uporabi trajnostne digitalizacije porabi manj naravnih virov. Telekomunikacije so v zadnjih nekaj letih beležile stalno rast, vendar z veliko nižjimi dobički kot druge digitalne industrije. Da bodo lahko konkurenčne ostalim industrijam, bodo morale ustvariti nove poslovne modele in vrednote. Največ primerov dobre prakse v Evropi vidimo v Skandinaviji in Nemčiji, pa tudi v azijskih državah. Tam je večina napredka vidna v segmentih, s katerimi se ukvarjamo, zato smo optimistični glede njihove implementacije v Sloveniji in na Hrvaškem. Veseli smo, da je HAKOM uporabil primere dobrih praks iz evropskih držav in dovolil dodelitev frekvenc, s čimer je omogočil pojav novih igralcev na lokalnem trgu, ki lahko ponujajo nove storitve na drugačen način.

Majda Mikulandra: Izjavili ste, da vidite sinergijo z dinamično »startup« sceno na Hrvaškem. Kako konkretno vidite to sinergijo? Kakšna je naša startup scena iz vaših dosedanjih izkušenj in kje vidite morebitna sodelovanja v prihodnosti?

Josip Dulj: Prva naloga BeeIN-a je ustvariti mrežo partnerjev. V tem velikem svetu želimo digitalno rešitev implementirati skupaj s svojimi partnerji. Vsak ima svoje znanje in veščine, zato je povezovanje in implementacija novih digitalnih rešitev nujna. Ker je naše podjetje majhno in zase radi rečemo, da negujemo »startup« miselnost, se vidimo v partnerstvu z majhnimi partnerji, ki so hitri in prilagodljivi. Tako želimo vstopiti na trg in v najkrajšem možnem času pokazati uporabo 5G. Hrvaška 5G startup scena je močna, zlasti v segmentu IKT. Neprestano je potrebno ustvarjati nove izzive, ki jih lahko startup podjetja rešujejo, in jih izobraževati o dolgoročnih poslovnih in tehnoloških vizijah.

Majda Mikulandra: V luči omrežja 5G in industrije 4.0, kako vidite hrvaško in slovensko regijo do leta 2035?

Damir Opsenica: Zagotovo bomo dobili tudi 6G. Nahajamo se na območju Srednje Evrope, ki je razglašeno za najuspešnejše R&D območje na svetu. Priložnosti za napredek in razvoj v digitalizaciji so velike in to se trenutno kaže z vzponom novih mladih IKT samorogov.

Sledi nekaj poudarkov iz intervjuja:

Celotni enourni video intervju si lahko ogledate TUKAJ.

Revolucionarni razvoj omrežja 5G za hrvaško gospodarstvo